Kursplan

Mikrobiologi  5 poäng
TMBA01:1
Microbiology

Nivå:A
Ämneskod:KTA
Utbildningsomr:TE

MÅL
Att ge tillräckliga kunskaper om mikroorganismers och viruspartiklars uppbyggnad, tillväxtbetingelser, metabolism och eventuella patogenicitet för att förstå betydelsen av mikroorganismerna i mark, vatten och luft, i livsmedel, samt hur mikroorganismer kan utnyttjas i tekniska processer. Att ge kännedom om mikroorganismerna i naturen och om den humana floran. Att ge inblick i hur mikroorganismer används i livsmedelsprocesser och andra tekniska processer. Att ge grundläggande kunskaper i mikrobiologisk laborativ metodik.

KURSINNEHÅLL
Teoretiska moment:
Prokaryota och eukaryota mikroorganismer och virus
Tillväxtkontroll. Mikroorganismer i omgivningen
Sjukdomsalstrande mikroorganismer
Tillämpad mikrobiologi, Genteknik
Praktiska moment:
Utstryksteknik, färgning, biokemiska reaktioner, räkneteknik, odlingsteknik
Isolering och karaktärisering av bakterier i vår omgivning
Genöverföring mellan bakterier, Studiebesök

FÖRKUNSKAPER/BEHÖRIGHET
Genomgången kurs i Biokemi 1.

UNDERVISNING
Föreläsningar, laborationer och studiebesök.

EXAMINATION
Tentamen 4 p. Laborationer 1p.

BETYG
Som betyg på tentamen och kursen som helhet ges betygen Underkänd, 3, 4 och 5. Laborationer betygsätts med Godkänd eller Underkänd.

KURSLITTERATUR
KurslitteraturTitel: BROCK BIOLOGY OF MICROORGANISMS, 2003 10th Ed
Författare: Madigan, Martinko, Parker
Förlag: Pearson Education Inc
ISBN 0-13-049147-0