| |||||
Microbiology | |||||
Nivå: | A | ||||
Ämneskod: | KTA | ||||
Utbildningsomr: | TE | ||||
MÅL | |||||
Att ge tillräckliga kunskaper om mikroorganismers och viruspartiklars uppbyggnad, tillväxtbetingelser, metabolism och eventuella patogenicitet för att förstå betydelsen av mikroorganismerna i mark, vatten och luft, i livsmedel, samt hur mikroorganismer kan utnyttjas i tekniska processer. Att ge kännedom om mikroorganismerna i naturen och om den humana floran. Att ge inblick i hur mikroorganismer används i livsmedelsprocesser och andra tekniska processer. Att ge grundläggande kunskaper i mikrobiologisk laborativ metodik. | |||||
KURSINNEHÅLL | |||||
Teoretiska moment: Prokaryota och eukaryota mikroorganismer och virus Tillväxtkontroll. Mikroorganismer i omgivningen Sjukdomsalstrande mikroorganismer Tillämpad mikrobiologi, Genteknik Praktiska moment: Utstryksteknik, färgning, biokemiska reaktioner, räkneteknik, odlingsteknik Isolering och karaktärisering av bakterier i vår omgivning Genöverföring mellan bakterier, Studiebesök | |||||
FÖRKUNSKAPER/BEHÖRIGHET | |||||
Genomgången kurs i Biokemi 1. | |||||
UNDERVISNING | |||||
Föreläsningar, laborationer och studiebesök. | |||||
EXAMINATION | |||||
Tentamen 4 p. Laborationer 1p. | |||||
BETYG | |||||
Som betyg på tentamen och kursen som helhet ges betygen Underkänd, 3, 4 och 5.
Laborationer betygsätts med Godkänd eller Underkänd. | |||||
KURSLITTERATUR | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kurslitteratur | Titel: BROCK BIOLOGY OF MICROORGANISMS, 2003 10th Ed Författare: Madigan, Martinko, Parker Förlag: Pearson Education Inc ISBN 0-13-049147-0 |