| |||||
Microbiology | |||||
Nivå: | A | ||||
Ämneskod: | KTA | ||||
Utbildningsomr: | TE | ||||
MÅL | |||||
Att ge tillräckliga kunskaper om mikroorganismers och viruspartiklars uppbyggnad, tillväxtbetingelser, metabolism och eventuella patogenicitet för att förstå betydelsen av mikroorganismerna i mark, vatten och luft, i livsmedel, samt hur mikroorganismer kan utnyttjas i tekniska processer. Att ge kännedom om mikroorganismerna i naturen och om den humana floran. Att ge inblick i hur mikroorganismer används i livsmedelsprocesser och andra tekniska processer. Att ge grundläggande kunskaper i mikrobiologisk laborativ metodik. | |||||
KURSINNEHÅLL | |||||
Teoretiska moment: Prokaryota och eukaryota mikroorganismer och virus. Tillväxtkontroll. Mikroorganismer i omgivningen. Sjukdomsalstrande mikroorganismer. Tillämpad mikrobiologi. Praktiska moment: Utstryksteknik, färgning, biokemiska reaktioner, räkneteknik, odlingsteknik Tillväxtpåverkan genom temperatur, UV-ljus, pH, antibiotika Undersökning av sjövatten och luft Odling och diagnostik av humanflora. Studiebesök. | |||||
FÖRKUNSKAPER/BEHÖRIGHET | |||||
Genomgången kurs i Biokemi 1. | |||||
UNDERVISNING | |||||
Föreläsningar, laborationer och studiebesök. | |||||
EXAMINATION | |||||
Tentamen 4 p. Laborationer 1p. | |||||
BETYG | |||||
Som betyg på tentamen och kursen som helhet ges betygen Underkänd, 3, 4 och 5. Laborationer betygsätts med Godkänd eller Underkänd. | |||||
KURSLITTERATUR | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kurslitteratur | Titel: MICROBIOLOGY, ESSENTIALS AND APPLICATIONS Författare: McKane Förlag: McGraw-Hill, 2ndEd ISBN 007-117-933-X |