Kursplan

Mikrobiologi  5 poäng
TMBA01
Microbiology

Nivå:A
Ämneskod:KTA
Utbildningsomr:TE

MÅL
Att ge tillräckliga kunskaper om mikroorganismers och viruspartiklars uppbyggnad, tillväxtbetingelser, metabolism och eventuella patogenicitet för att förstå betydelsen av mikroorganismerna i mark, vatten och luft, i livsmedel, samt hur mikroorganismer kan utnyttjas i tekniska processer. Att ge kännedom om mikroorganismerna i naturen och om den humana floran. Att ge inblick i hur mikroorganismer används i livsmedelsprocesser och andra tekniska processer. Att ge grundläggande kunskaper i mikrobiologisk laborativ metodik.

KURSINNEHÅLL
Teoretiska moment:
Prokaryota och eukaryota mikroorganismer och virus.
Tillväxtkontroll. Mikroorganismer i omgivningen.
Sjukdomsalstrande mikroorganismer. Tillämpad mikrobiologi.
Praktiska moment:
Utstryksteknik, färgning, biokemiska reaktioner, räkneteknik, odlingsteknik
Tillväxtpåverkan genom temperatur, UV-ljus, pH, antibiotika
Undersökning av sjövatten och luft
Odling och diagnostik av humanflora. Studiebesök.

FÖRKUNSKAPER/BEHÖRIGHET
Genomgången kurs i Biokemi 1.

UNDERVISNING
Föreläsningar, laborationer och studiebesök.

EXAMINATION
Tentamen 4 p. Laborationer 1p.

BETYG
Som betyg på tentamen och kursen som helhet ges betygen Underkänd, 3, 4 och 5. Laborationer betygsätts med Godkänd eller Underkänd.

KURSLITTERATUR
KurslitteraturTitel: MICROBIOLOGY, ESSENTIALS AND APPLICATIONS
Författare: McKane
Förlag: McGraw-Hill, 2ndEd
ISBN 007-117-933-X