| |||||
| Microbiology | |||||
| Nivå: | A | ||||
| Ämneskod: | KTA | ||||
| Utbildningsomr: | TE | ||||
|
MÅL | |||||
| Att ge tillräckliga kunskaper om mikroorganismers och viruspartiklars uppbyggnad, tillväxtbetingelser, metabolism och eventuella patogenicitet för att förstå betydelsen av mikroorganismerna i mark, vatten och luft, i livsmedel, samt hur mikroorganismer kan utnyttjas i tekniska processer. Att ge kännedom om mikroorganismerna i naturen och om den humana floran. Att ge inblick i hur mikroorganismer används i livsmedelsprocesser och andra tekniska processer. Att ge grundläggande kunskaper i mikrobiologisk laborativ metodik. | |||||
|
KURSINNEHÅLL | |||||
|
Teoretiska moment: Prokaryota och eukaryota mikroorganismer och virus. Tillväxtkontroll. Mikroorganismer i omgivningen. Sjukdomsalstrande mikroorganismer. Tillämpad mikrobiologi. Praktiska moment: Utstryksteknik, färgning, biokemiska reaktioner, räkneteknik, odlingsteknik Tillväxtpåverkan genom temperatur, UV-ljus, pH, antibiotika Undersökning av sjövatten och luft Odling och diagnostik av humanflora. Studiebesök. | |||||
|
FÖRKUNSKAPER/BEHÖRIGHET | |||||
| Genomgången kurs i Biokemi 1. | |||||
|
UNDERVISNING | |||||
| Föreläsningar, laborationer och studiebesök. | |||||
|
EXAMINATION | |||||
| Tentamen 4 p. Laborationer 1p. | |||||
|
BETYG | |||||
|
Som betyg på tentamen och kursen som helhet ges betygen Underkänd, 3, 4 och 5. Laborationer betygsätts med Godkänd eller Underkänd. | |||||
| KURSLITTERATUR | |||||
|---|---|---|---|---|---|
| Kurslitteratur | Titel: MICROBIOLOGY, ESSENTIALS AND APPLICATIONS Författare: McKane Förlag: McGraw-Hill, 2ndEd ISBN 007-117-933-X | ||||